Omgeving

Roderwolde (drents Rowol)


In het noordelijkste puntje van de kop van Drenthe onder de rook van Groningen, ten noorden van Roden ligt Roderwolde. Roderwolde maakt met Leutingewolde, Foxwolde, Peizerwolde, Eelderwolde en Paterswolde deel uit van het zogenaamde 'woldgebied' van Noord-Drenthe ('wold' is (moeras-) bos).

Ten noorden liggen de uitgestrekte polder Matsloot-Roderwolde en het Leekstermeer.
Na uitvoering van het 'Inrichtingsplan Waterberging – Natuur Roden-Norg'  functioneert Polder Matsloot als waterbergingsgebied. Dit plan is ontwikkeld naar aanleiding van de wateroverlast in oktober 1998. Er zijn o.a. enkele slenken aangelegd, waardoor het water van het Peizerdiep naar het Leekstermeer kan stromen. De verwachting is dat er een uniek natuurgebied ontstaat met betrekking tot vegetatie en fauna.

Ten zuiden van Roderwolde ligt landbouwgrond (grasland) en een gebied van Stichting het Drentse Landschap met o.a. "De Kleibosch". Tijdens de herinrichtingswerkzaamheden is de dijk van het Peizerdiep verplaatst/afgevlakt zodat er zich langs de oevers moeras en rietzones ontwikkelen.
Wilt u meer informatie over de ontwikkelingen in het gebied klik hier.


Naast al deze ‘nieuwe natuur’ kunt u in de zomer genieten van de koeien en schapen die in de weilanden rondom Roderwolde lopen.
Vanuit het haventje tegenover olie- en korenmolen Woldzigt kunt u via de Schipsloot naar het Peizerdiep kanoën en over het Peizerdiep verder richting Hoogkerk of Peize.
Als u bij de haven door het klaphekje gaat is het is ook mogelijk om over de dijk naar "De Kleibosch" te lopen. Het kan het nogal drassig zijn dus als u geen natte voeten wilt krijgen kunt u het beste waterdichte schoenen of laarzen aantrekken. 

    


 

 

 
café Het Rode Hert
050-5034238
deze website is gemaakt door Ancel ten Hoopen en voor het laatst bijgewerkt op 27-03-2018